SFB

Albergínia blanca

L’albergínia blanca és una de les varietats que amb la dràstica disminució de la pagesia al llarg del segle XX, es va deixar de cultivar i va restar oblidada. Aquesta verdura és un fruit d’estiu i propi de la comarca del Bages, és més suau que l’albergínia negra però la seva conservació és més complicada perquè madura més ràpidament.

L’Ajuntament de Sant Fruitós amb l’ajuda de la Fundació Alicia ha realitzat un treball d’investigació sobre la contextualització de l’albergínia blanca al municipi. Així mateix, establir una estratègia de posicionament entre els productors locals d’horta, gestors dels horts socials, representants de la restauració, associació de comerciants, etc., per implementar accions que contribueixin a identificar el municipi amb aquesta verdura (tallers sobre cultiu de l’albergínia, subministrar planters, etc.).

Per tot això, és necessari contractar una empresa especialitzada en cercar patrimoni agroalimentari, que conegui les propietats de l’albergínia blanca, el seu cultiu i sàpiga contextualitzar i confeccionar un receptari adequat a la restauració del municipi de Sant Fruitós.

A més del seu original color, l’albergínia blanca sorprèn per la seva polpa tendra, pel seu gust delicat i la seva textura apetitosa. Se sol consumir farcida (de carn), empanada o fregida, o fins i tot en forma de paté.

Botànicament és un fruit. La planta, de mida baixa, té un fullatge clar. Les nervadures i el peduncle estan coberts de fortes espines. Les flors tenen un color violeta clar. Té un cicle mes curt que la negra i és molt productiva. La carn es de sabor suau, gens amarga, de textura tendra i pell gruixuda, el que la fa ideal per rostir o farcir. Un cop collida no es conserva tan be com les de color fosc.

Calendari de plantació
El moment òptim per a la seva plantació seria a partir de finals d’abril fins a la segona quinzena de maig. En el cas de que es volgués accelerar el seu creixement es podria encoixinar amb plàstic negre i tapar amb una manta tèrmica.

Marc de plantació
La recomanació és deixar 60 cm. Entre plantes i col·locar les fileres a 110 cm. Si es fa servir planter en el moment de trasplantar (abril-maig) es farà en una terra ben adobada i ben fresada. Important: Passats uns dies del trasplantament cal treure les fulles mig grogues perquè frenen el seu creixement. Quan la planta adquireix l’alçada d’uns 40 cm. és interessant de podar els ulls, deixant 3 ulls per planta.

Collita:
Els primers fruits arribaran als 60/80 dies i la seva producció es pot allargar fins a les primeres gelades de la tardor. Entre mitjans de juliol fins octubre. La producció pot oscil·lar entre 4/5 Kg. per planta.

Malalties i plagues mes comunes:
Escarabat de la patata, puçot, pugó, aranya roja i fongs. Cal estar alerta per poder fer els tractaments a temps.

On trobar planter?
De planter se’n pot trobar a diferents llocs: Casa Calderí, Agrícola Comarcal del Bages i Cooperativa de Salelles.